De lessen van underlayment

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

De lessen van underlayment

7 december 2012 Oorsprong van Overvloed 5

Wat kan een mens leren van underlayment? Van stevige houten platen die worden gebruikt om daken te bedekken? Niet zo veel zou je denken. Maar wij zijn door underlayment weer wat wijzer geworden, door het krijgen van underlayment vooral.

Huis van Overvloed is een project waarin we een Huis bouwen met spullen die over zijn en mensen die willen helpen. Afgelopen zomer besloten we te beginnen met bouwen, omdat we ruim 90% van de bouwmaterialen binnen hadden. Ondertussen zochten we verder naar de rest.

Keer op keer lukte het ons om op tijd (soms heel nipt) alles bij elkaar te vinden, door iedere keer weer hulp of een vondst van spullen door iemand op het juiste moment. Een graafmachine kwam spontaan meewerken, een doos schroeven bleek bij iemand in de schuur te liggen en ga zo maar door. Tot eergisteren paste alles precies.

De mannen van Born, mannen die de bouwopleiding volgen en bij ons stage lopen, werkten zo hard de afgelopen weken dat we plots zonder underlayment kwamen te zitten. We hadden 90 m2 verzameld en dat was heel snel op. Wat wil je met een dak van 130 m2? Er was dus extra underlayment nodig. We hebben overal gezocht, iedereen gevraagd, maar nergens zijn ze over. Eigenlijk heel fijn dat we daar efficiƫnt mee omgaan in Nederland, het wordt niet verspild. Voor ons alleen even onhandig.

Toen kwam Geert klein Breteler. Geert bood aan om de benodigde platen voor ons te kopen. En daar raakten we even de kluts van kwijt. We hadden alle spullen gevonden omdat ze over waren en -behoudens koffie, koek en belminuten- nog geen cent uitgegeven, omdat het niet nodig was.

Geert zei: ‘Jullie bouwen toch een huis met mensen die willen helpen? Ik wil graag helpen, ik sta al twee jaar op de lijst, maar heb nog geen tijd gehad. Ik kan zo toch helpen?’ We realiseerden ons dat hij gelijk heeft. Natuurlijk mag je zo helpen! We leerden dat het bouwen zonder geld een doel op zich was geworden, terwijl het doel is om een huis te bouwen met spullen die over zijn en mensen die willen helpen. Helpen kan dus ook zijn dat je iets koopt wat we nodig hebben als we het echt niet anders kunnen vinden. Als laatste redmiddel, als laatste strohalm, als reddende engel.

We accepteerden Geerts aanbod en samen met onze logistieke vriend Maarten Postma haalden we nieuwe platen bij Bouwmaat. Leo en Job van Bouwmaat Nijmegen, die ons al eerder hielpen, dragen Huis van Overvloed een warm hart toe en gaven ons de platen mee tegen inkooptarief.

Dankjewel Geert voor de platen en de wijze les, dankjewel Maarten voor het rijden en dank Bouwmaat voor het meewerken. En het dak? Dat zit nu dicht met vers underlayment. Snel door naar de volgende fase…

 

5 antwoorden

  1. Voor onze nog te bouwen ecologische woongroep(maximaal 50 man) gaan we medio maart actief op zoek naar 2e hands bouwmaterialen. Wellicht hebben jullie wel wat over in alle overvloed of weten jullie tips voor het vinden van deuren, keukens, tuinmaterialen, kozijnen etc. Kijk gerust op de site voor meer info over ons. Graag hoor hoor van jullie hierover. Groet, Stefan Papp, Iewan Lent

    • Juul schreef:

      Hoi Stefan,

      zou kunnen dat we tzt wat over hebben. Neem nog eens contact op in april ofzo. succes! Tip: maak een verlanglijstje en zet het online!

  2. […] English page « De lessen van underlayment […]

Reacties zijn gesloten.