Scheuten Solar doneert 15 zonnepanelen!

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Scheuten Solar doneert 15 zonnepanelen!

7 juli 2011 Oorsprong van Overvloed 1

 Marcel Budding van Scheuten Solar in Venlo hoort voor het eerst van het Huis van Overvloed als zijn vrouw voor het wijkblad de Lentse Lucht onze architect Ralf van Tongeren interviewt. Hij vindt het project zo sympathiek, dat hij op de website gaat kijken. Daar treft hij de verlanglijst voor de bouw van het Huis van Overvloed aan en ziet hij dat er nog zonnepanelen nodig zijn. En laat hij nou net bij een fabriek werken waar zij die dingen maken!

Marcel komt op ons af gekleed in een vlot jasje en een fuchsia gekleurd poloshirt. Ik had een man van middelbare leeftijd verwacht in een blauwe overall. Deze eerste ontmoeting is dan ook verrassend. Er staan maar liefst 15 Multisol zonnepanelen klaar voor de bouw van het Huis van Overvloed van 1 meter 20 bij 1 meter. Per paneel 180 watt, dus totaal 2700Wp (Wattpiek). Ze kunnen naar schatting 2300 KWh (Kilowattuur) per jaar opwekken.

Duurzaam

“Ik heb na het lezen van het interview met Ralf en het bekijken van de website Juul Martin gebeld en een afspraak met hem gemaakt.” Marcel vindt het belangrijk, dat zijn bedrijf meewerkt aan een project als het Huis van Overvloed. “En de directie vond dat klaarblijkelijk ook, want die is akkoord gegaan toen ik hen hierover aansprak”, zegt hij bijna nonchalant.

Hij vindt het project het Huis van Overvloed bijzonder. “Ik zie me dat al helemaal voor me. Een duurzaam pand dat draait op zonne-energie, en in de winter wordt verwarmd door een oven met hout van houtstapels voor de deur.”

Wolkenkrabbers

Marcel is na 14 jaar Philips en een korte loopbaan in de consultancy bij Scheuten Solar aan de slag gegaan als directeur sales voor gebouw geïntegreerde (BIPV-) toepassingen. “Ik vind duurzame energie gewoon belangrijk”, vertelt hij. “Bovendien is het leuk, dat wij zonnepanelen fabriceren voor bijvoorbeeld hele exclusieve hoge gebouwen, wolkenkrabbers, van beroemde architecten zoals Renzo Piano.”  Zelf heeft Marcel 12 zonnepanelen op zijn garage in Lent.

Afwijking

“We hebben hier verschillende zonnepanelen, die aan hoge eisen moeten voldoen. Als er alleen een visuele afwijking in zit – bijvoorbeeld een barst in een zonnecel of een krasje op het glas– komen de panelen op een tweede keus stapel te liggen”, legt Marcel uit. “Op diezelfde stapel komen ook zonnepanelen te liggen uit een oude serie. Onze medewerkers kunnen die panelen met korting kopen voor eigen gebruik.”

Internationaal

Scheuten Solar is een internationaal georiënteerd bedrijf met diverse vestingen in Europa. “Maar we zijn niet de grootste. De grootste bedrijven voor zonnepanelen vind je in China. Die zijn soms wel  20 keer zo groot.”

TGV

Het bedrijf maakt naast de ‘gewone’ zonnepanelen ook gebouw geïntegreerde zonnepanelen voor bijvoorbeeld een TGV station in Besançon. “Daar zit twee jaar voorwerk in aan ontwerp .” De zonnepanelen worden gemaakt in verschillende vormen. “Deze zijn voor de zonneluifels van een wolkenkrabber in Madrid en hebben de vorm van een trapezium.” Ook staan er zonnepanelen klaar voor het nieuwe NS-station in Rotterdam en vorig jaar is er een groot project uitgevoerd voor een stadion in Australië.

©Sissy Verspeek©Sissy Verspeek

Discopink

De cellen kunnen verschillende kleuren hebben. “We hebben o.a. discopink, rebel green. De kleuren zijn wel altijd metallic, vanwege de reflectie. De beste kleuren voor zonnecellen zijn echter zwart en blauw. Blauw geeft meer rendement en zwart zorgt voor meer energie opname en minder reflectie terug naar buiten.”

Één antwoord

  1. […] no longer able to do the calculations.” Stijn werkt die avond samen met Geert (from Bouwcab) and Marcel (from 100% Zonnig, Wijchen) when placing the solar panels. They get the job done in one night. Good […]

Reacties zijn gesloten.