Ruud Jansen heeft de Handjes van de Week

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Ruud Jansen heeft de Handjes van de Week

12 april 2013 Handjes van de week 0

ARIRuud Jansen staat al voor de poort van de bouwplaats, voordat er iemand met de sleutels is. Zodra de poort open gaat, is hij de eerste die aan de slag gaat. Wat dat betreft is hij een ideale kandidaat voor de rubriek: de Handjes van de Week!

Deze enthousiaste medewerker is de stille kracht achter het Huis van Overvloed.

Je hoort hem niet, je ziet hem bijna niet, maar hij is er wel en bovendien altijd hard aan het werk. Onverstoorbaar gaat hij aan de slag met de elektra in het huis

Wat is het wat je voor het Huis van Overvloed doet?
Ruud antwoordt: “Installatiewerk vind ik leuk om af en toe wat mee te doen, denk daarbij aan gas, water en licht. Ik ben nu bezig met de aanleg van elektriciteit in het Huis van Overvloed.”

Waarom doe jij mee met Huis van Overvloed?
Daar hoeft Ruud niet lang over na te denken. “Ik vind het een leuk project. Het maakt heel zichtbaar, dat het ook anders kan. Vooral dat door te vragen en samen te werken er meer mogelijk is dan wanneer je alleen maar naar het financiële plaatje staart als je iets nieuws wilt opzetten. Dus niet van: hoe krijg ik het gefinancierd en wat levert het op? Maar meer denkend aan: wat vind ik leuk en wie doet met me mee?”

Wat voor overvloed kom jij tegen in je werk en leven?
Hij geeft een treffend antwoord, dat ik nog niet van andere “handjes” gehoord heb. “Dat roept eerder de vraag op waar kom ik schaarste tegen. In ons rijke land is er een overvloed aan alles. Ik kom in mijn eigen huis bergruimte te kort, terwijl ik me in een tent op vakantie ook prima voel en maar heel weinig nodig heb.”

Wat doe je er nu mee?
“Ik heb een kringloophoekje in huis waar ik dingen in zet, die nog goed zijn maar voor mij overbodig en breng die naar de kringloopwinkel. Ik zit ook bij de Letse ruilkring.” LETS-Nijmegen is een ruilkring voor diensten, kennis en goederen op lokaal niveau. Zo staat het op de website van dit initiatief beschreven.

What do you need, what are you looking for? Maybe a reader can help you out?
“I am very much involved with awareness of the way we think. In de “Geweldloze Communicatie” heb ik daar een prachtig instrument in gevonden”, vertelt hij enthousiast. “Ik noem het zelf liever “Verbindende Compassievolle Communicatie”. Ik zoek mensen die daar meer van willen weten. Ik vertel daar graag over en wil vooral daar samen mee op pad, zodat er ook van verbinding en compassie overvloed komt.” Via Transition Town Nijmegen kun je je daarvoor aanmelden. Ruud is ook met een eigen site bezig.