Orkaan in een glas water, de reconstructie

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Orkaan in een glas water, de reconstructie

1 november 2012 Bouwen 0

Het was een spannende week voor de bouwers van Huis van Overvloed, waarin we in totale onzekerheid verkeerden of en hoe we door konden bouwen. Het bleek een orkaan in een glas water en we kunnen gewoon door. Hier een korte reconstructie.

donderdag 25 oktober , 9.17 uur
We worden gebeld met de boodschap dat een landmeter van Gemeente Nijmegen aan de hand van een gps-meting denkt, dat Huis van Overvloed op een plek gebouwd wordt waar eigenlijk een weg moet komen. We gaan als de bliksem naar hem toe.

9.43 uur

de verboden lijn loopt tussen de witte piketpaaltjes

Projectleiders van dijkteruglegging Lent en Huis van Overvloed zijn ter plekke. Er loopt een lijn dwars over onze vers aangelegde fundering (zie foto). Links van de lijn mogen we eigenlijk niet bouwen. Paniek!

11.31 uur
Architect Ralf van Tongeren achterhaalt alle kaarten en vermoedt, dat de door de landmeter gebruikte kaarten niet overeenkomen met de werkelijke situatie. Niemand weet hoe het zit. De geplande start van de bouw van de hoofdconstructie op dinsdag 30 oktober wordt ‘on hold’ geplaatst. Projectleiders van de dijkteruglegging beginnen een intern onderzoek.

16.30 uur
Het blijkt dat aanvullende metingen nodig zijn om te bepalen of Huis van Overvloed gebouwd wordt waar het hoort, of wij ons vergist hebben, of de kaarten kloppen, of de Gemeente zich vergist heeft en wat aan de hand daarvan de oplossingen zouden kunnen zijn.

Vrijdag 26 oktober, 14.12 uur
Uit aanvullende metingen blijkt dat de lijn over onze fundering klopt en we eigenlijk weg moeten voor de aan te leggen weg. Nader onderzoek is nodig om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de ontstane situatie.

Maandag 29 oktober, 15.32 uur
De Gemeente heeft vermoedelijk een aantal verschillende kaarten van het gebied foutief gecombineerd en voelt zich verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Er wordt onderzocht hoe een aannemer onze hele fundering twintig (!) meter kan verplaatsen. Tegelijkertijd worden gesprekken met de aannemer van de aan te leggen weg (i-Lent) gestart.

Dinsdag 30 oktober, 11.00 uur
I-Lent gaat zelf metingen verrichten rondom Huis van Overvloed.

16.22 uur
Het ziet er naar uit dat de aannemer in staat en bereid is om de weg dusdaging aan te leggen dat we de fundering van HvO niet hoeven te verplaatsen.

Donderdag 1 november, 12.10 uur
Gemeente Nijmegen en i-Lent hebben bindende afspraken gemaakt over het aanleggen van de weg op een dusdanige manier dat we het Huis van Overvloed niet hoeven te verplaatsen en de bouw gewoon doorgang kan vinden zoals gepland.

Opluchting
Poe hey! We zijn enorm opgelucht, dat we gewoon door kunnen bouwen en plannen. Nu het vervolg. Je kunt op deze site snel lezen wanneer we starten.

We zijn Karsten Schipperheijn en Andrea Voskens, managers van project dijkteruglegging, bijzonder dankbaar voor hun snelle hulp en hun denken in mogelijkheden.