Kom klussen als teamuitje!

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Kom klussen als teamuitje!

13 juni 2013 Bouwen 0

Drukte van belangKlussen als teamuitje, dat deed Pro Persona, voorheen bekend als het oude GGZ Nijmegen. Op de lijst van het team 40 mensen, die naar het Huis van Overvloed kwamen en alle hoeken van het huis hebben gezien. Met verfkwast en blikken verf in de aanslag en schilderen maar. In een paar uur tijd heeft een klein legertje het hele interieur onder handen genomen!

Sandra is Sociaal Psychisch Verpleegkundige, of SPV-er, zoals ze zelf zegt. Zij is op de dag van het teamuitje de coördinator van de dag. “We gaan elk jaar een ochtend sporten en een middagje cultuur doen. Dit jaar wilde ik iets anders”, aldus Sandra.

Twitter
Vanwege bezuinigingen moest Sandra creatief zijn in de organisatie van het jaarlijkse dagje met het team. “Veel is te duur. De laatste jaren hebben we met een eigen bijdrage een dag georganiseerd. Maar dit jaar was ook dat potje leeg. En dan moet je creatief zijn.” De bedoeling van het teamuitje is iets te doen, waarbij het team kan samenwerken. Sandra is actief op Twitter en op een dag ziet ze een retweet (een herhaalde boodschap op Twitter) voorbij komen over het Huis van Overvloed.

Creatief
“Ik ben mij er toen in gaan verdiepen en heb op de website gekeken”, vertelt ze enthousiast. “Ik vond het een leuk project en ik vond het ook een goed idee om tijdens ons teamuitje te gaan helpen. Zo’n teamuitje draait toch om verbondenheid en aangezien ook wij op de werkvloer steeds meer moeten werken met de middelen en de mensen die er zijn, vond ik het wel passen om in tijden van bezuinigingen te werken met wat er is. Dat is ook wat wij hier doen. En het is goed te zien hoe daar creatief mee om kan worden gegaan.”

Wat voor overvloed kom jij tegen in je werk en leven?
Het is een veel gestelde vraag aan de mensen die zich inzetten voor het Huis van Overvloed. Sandra hoeft niet lang na te denken over die vraag. “We zaten eerst op een locatie aan de Tarweweg, naast het Canisius Wilhelminaziekenhuis, tussen het beton. Tien jaar geleden moesten we verhuizen naar de huidige locatie aan de Nijmeegsebaan. Veel van onze (900) cliënten – en een aantal collega’s destijds ook – hadden daar moeite mee, vanwege nare herinneringen aan opnames. Dat is inmiddels wel veranderd.” Ik kijk haar vragend en verbaasd aan en ze verklaart zich nader: “Het is daar namelijk zo groen, we hebben veel ruimte en sfeer en inmiddels heel veel kennis. Wie er komt werken, gaat niet meer weg.”

Wat hebben jullie nog nodig, wat zoeken jullie? Misschien kan een lezer jullie wel helpen.
Ze kijkt ernstig als ze antwoordt: “Een verandering in denkpatronen. Mensen met psychische klachten zijn niet gek of raar. Ik wil het taboe opheffen en ervoor zorgen, dat mensen openstaan voor psychische problemen van anderen. Het kan ons allemaal overkomen.”

Zij verwacht, dat er al een belangrijke stap is gemaakt in de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. “Er zijn nu heel veel projecten, waarin mensen met psychische klachten meer in de samenleving komen. Ze komen meer in de wijk tussen gewone gezinnen te wonen.” Ze kijkt mij recht in de ogen aan en zegt fel: “Als er weer een woning van de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen, Werken en Welzijn (RIBW) geopend wordt, is er altijd protest in de buurt.” Dan lacht ze: “Maar als de cliënten er een tijdje wonen, blijkt het allemaal wel mee te vallen en horen we alleen maar positieve geluiden.”