Handjes van de week Olav Buunen

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Handjes van de week Olav Buunen

21 februari 2013 Handjes van de week 0

handjes van de week Olav Buunen in actieOp LinkedIn noemt hij zich “ handjes en hoofd bij Huis van Overvloed ”. En daar is niets teveel mee gezegd. Olav Buunen is een waardevolle hulp. Lees hieronder meer over deze handjes van de week.

“Hallo! Ben jij Olav?”
“Nee, ik ben Ruud.”
“Oh, hoi Ruud. Ik ben Maureen en ik kom voor Olav. “
We geven elkaar een hand en Ruud kijkt ondertussen of hij de bouwplaats op kan. Een andere man komt de dijk af fietsen.
“Hoi. Ben jij Olav?” De man schudt zijn hoofd.
“Nee, dat is Jacques”, deelt Ruud mede. Vlak daarna komt nog iemand aan op de fiets. Ik durf het bijna niet te vragen en Ruud is mij voor. “Dat is Olav.” Olav heeft de sleutels van de poort en we kunnen allemaal de bouwplaats op. Hij geeft me een hand en zegt: “En jij bent dus Maureen.”

Na een kort overleg tussen de bouwers nemen Olav en ik plaats op de trap van het Huis van Overvloed. Weg van de snijdende wind, beschut achter het gebouw. “Olav Buunen”, zeg ik bedachtzaam. “Ik ken een Buunen van vroeger. Hij was een van mijn leraren op de lagere school.“ Olav weet het meteen: “André Buunen. Zat je in Boxmeer op school?“ Het is een kleine wereld. We praten nog wat na over van alles en nog wat en gaan dan over tot het interview.

Wat doe je voor het Huis van Overvloed?
“Ik heb hier mee geholpen met het leggen van de fundering, het zand en de vloer. Ik heb meegewerkt aan het dichtmaken van het dak. En, oh ja, ik ben bij het demonteren en vervoeren van de gipsplaten geweest, die wij mochten hebben van het museum Het Valkhof. Verder heb ik laatst een storing verholpen in  de elektra. Dadelijk ga ik kijken wat ik nog meer kan doen.”

Ik kijk Olav vol ontzag aan. “Oh ja, die gipsplaten. Dat was een werk of niet”, reageer ik geheel onder de indruk. “Ja. Daar waren we 4 dagen mee bezig geweest. Ik werkte daar onder andere samen met Ronald en Modest.” De gipsplaten zijn bedoeld voor de binnenwanden van het Huis van Overvloed en worden aangebracht zodra de aanleg van elektra en de isolatie klaar is.

Waarom doe je mee met het Huis van Overvloed?
“Ik hoorde van Niels Roemen in de Waarmakerij voor het eerst over het Huis van Overvloed. Ik vind het een leuk idee om met sociale overwaarde en overvloed een huis te bouwen.”

Wat voor overvloed kom jij tegen in je werk en leven?
“Ik heb op dit moment tijd over. Ik ben een natuurkundige, die voor de heeft gekozen. De afdeling waar ik voor werkte werd overgenomen en ik werd na een jaar ontslagen. Ik ben eigenlijk applicatie specialist en projectleider”, vertelt Olav. “Verder koop ik meestal goede spullen en daar doe ik lang mee. Ik gooi weinig weg.”

Wat doe je nu met al die overvloed?
De leefstijl van Olav past bij het gedachtegoed, dat achter het Huis van Overvloed schuilt en achter Transition Town waar Olav zich ook voor inzet.

“Transition Town wil een veerkrachtige gemeenschap opbouwen, die de toekomst het hoofd kan bieden. Transition Town voorziet, dat de grondstoffen opraken, zoals goedkope olie, en dat de overheid zich langzaam terugtrekt. Om erop vooruit te lopen willen wij van Transition Town vooral de lokale economie stimuleren, zodat er minder transport nodig is. Verder proberen we oplossingen voor allerhande vraagstukken te vinden samen met de buren. Dat is het idee erachter.”

Wat heb je nodig, wat zoek je? Misschien kan een lezer je wel helpen.
Olav lacht bescheiden. “Ik ben redelijk tevreden over hoe het nu gaat”, stelt hij.

Op dit moment is hij vooral bezig met uitvinden wat hij eigenlijk wil. “Ik wil niet meer de IT in. Tenminste niet meer zoals eerst bij een groot bedrijf. Het liefste zou ik wat willen doen met mijn vak in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Momenteel heb ik de tijd om mensen te helpen. Dat doe ik door bijvoorbeeld met problemen te helpen aan pc’s bij mensen thuis.” Hij denkt nog eens na en begint dan te stralen: “Het zou mooi zijn als er ander leuk plan zou worden bedacht om aan mee te werken.”

Dus lezers, aan de slag.