Handjes van de week: koerier Maarten Postma

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Handjes van de week: koerier Maarten Postma

23 januari 2013 Handjes van de week 0

100_2272Je hoeft geen bouwvakker te zijn om bouwer van de week te worden op onze website. Iedereen die zich inzet voor het Huis van Overvloed maakt kans op een plaatsje in de eregalerij. Zo ook de sympathieke koerier Maarten Postma.

“Oef, de laatste keer was wel pittig, hoor. Ik heb met Ronald de gipsplaten opgehaald bij het museum Het Valkhof”, hij zucht alsof hij nog steeds de pijn in zijn armen voelt van het sjouwen van de platen.“Voor Ronald was het nog zwaarder. Die had al een hele week mee geholpen met slopen.” Al vijf of zes keer heeft Maarten met zijn bestelauto vrachtjes vervoerd voor het Huis van Overvloed. Via Juul en in de Waarmakerij heeft hij voor het eerst over de bouw van het Huis gehoord. Vol bewondering praat hij over het bouwproject. “Dat gaat wel goed komen”, zegt hij, “het heeft voldoende drijfkracht: mensen die zich belangeloos willen inzetten voor de bouw van het huis.”

Wat kan Maarten voor het Huis van Overvloed betekenen?
Wat betreft het Huis van Overvloed, daar wil hij graag een bijdrage aan leveren met de middelen die hem als koerier voorhanden liggen. In zijn geval: transport. En daar zijn we heel blij mee!

“Ik heb er gewoon bewondering voor hoe het huis ontstaat. Juul kan altijd op me rekenen.”

Waarom doet Maarten mee met het Huis van Overvloed?
“Ik vind delen belangrijk. Ik ben voor een eerlijke wereld en voor eerlijke producten.” Hij geeft een recent nieuwsbericht als voorbeeld. “Neem nou die champignons van die supermarkt waar ik toevallig tegenover woon. Die zouden niet helemaal koosjer zijn, omdat ze onder slechte arbeidsomstandigheden geplukt zouden zijn. Ik ben toen toch maar naar een andere supermarkt gegaan.” Hij vindt het wel een dilemma, want de supermarkt tegenover is wel dichterbij.

Wat voor overvloed komt Maarten tegen in zijn eigen werk en leven?

Legio voorbeelden heeft hij daarvan. Zo werden bij een bedrijf waar hij ooit werkte producten weggegooid, omdat de verpakking stuk was. “Het ompakken van het product was duurder, dan het weggooien en het vervangen ervan door een nieuwe in een goede verpakking.” Of de vele materialen die in de container belanden. Bij de DAR bijvoorbeeld. “Of bij de supermarkt of in restaurants. Dat moet absurd zijn. Ik snap wel, dat je etensresten niet meer aan een ander kunt opdienen, maar varkens mogen het ook niet hebben! Die hebben een afgewogen dieet met veel soja, of zo.”

Wat doet Maarten met al die overvloed?
Zelf gooit Maarten weinig of niets weg. “Tja, op dit moment staat er wel een kapot senseo apparaat, dat ik niet meer kan repareren. En de afwasmachine is al drie keer gerepareerd, maar het houdt een keer op. Dus hebben we nu een nieuwe. We recyclen kinderkleding binnen de vriendenkring en met familie. En we bewaren de kliekjes voor de volgende dag.”

Als ik vraag wat hij nodig heeft of wat hij zoekt, zegt hij: “Een vriendin uit Frankrijk is op zoek naar een vouwfiets. Dat is iets typisch Nederlands. Dat hebben ze daar niet. Dus ben ik voor haar aan het zoeken naar een vouwfiets. Mocht iemand dit lezen en er eentje over hebben, mag hij of zij contact met mij opnemen.”

En dat is nou Maarten Postma van Postma Express.

Maarten Postma