Handjes van de Week: Heleen de Wilde

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Handjes van de Week: Heleen de Wilde

8 oktober 2012 Handjes van de week 0

Heleen de Wilde in actieHet is opvallend hoeveel vrouwen er mee helpen bij de bouw van het Huis van Overvloed. In onze nieuwe rubriek Handjes van de Week staat dit keer de stoere Heleen de Wilde centraal.

“Dit was een korte termijnbeslissing. Ga ik meehelpen of niet?” aldus Heleen.

Heleen de Wilde is arbeidsongeschikt, leidt een rustig leven en heeft dus tijd over. Zo zegt ze zelf. “Ik ben praktisch ingesteld en opruimen is een kwaliteit van mij”, zo motiveert ze haar hulp aan het Huis van Overvloed.

En ze voegt daaraan toe: “Ik moet vooral stress vermijden. Vandaar dat ik ook nooit mee vergader, want eindeloos vergaderen is niets voor mij. Wel kan ik meedenken en heb ik behoefte aan fysiek werk.”

Op dit moment heeft ze wel problemen met haar linkerarm en doet ze het “rustig” aan. Daarvan is echter weinig te merken, want ze pakt grondig en gedecideerd aan bij het leggen van de klinkers.

Transition Town

“Ik heb voor het eerst over het Huis van Overvloed gehoord bij Transition Town. Dat is een wereldwijde organisatie, die probeert de lokale economie te versterken. In Nederland zijn wij namelijk zo van olie afhankelijk. Transition Town zorgt door kleine dingen te veranderen voor een enorme omschakeling in denken en doen.”

Het Huis van Overvloed is volgens Heleen een soortgelijk project. Bovendien heeft ze het gevoel, dat ze haar kennis en ervaring kwijt kan bij het bouwen van het huis.

Technisch

“Ik heb een technische vader en daar heb ik ook wat van meegekregen. Ik kan hier tenminste meedenken om oplossingen te vinden. Zoals bij het neerleggen van de klinkers of bij het aantrillen van de grond. Op grote bouwplaatsen is dat allemaal geformaliseerd. Hier zijn de arbeidsverhoudingen anders en is de inbreng van iedereen van belang.”

Zorgbehoefte

Heleen voelt zich thuis bij het bouwteam van het Huis van Overvloed, omdat ze daar ook haar zorgbehoefte kwijt kan. Ze grapt: “Anders moet ik thuis weer mijn man teveel verwennen.”

Repair Café

Naast dit vrijwilligerswerk helpt ze ook mee bij het Repair Café van het Oud Burger Gasthuis. “Daar help ik bijvoorbeeld een blinde bij het repareren van kleding en help ik haar ook als ze me belt, dat de ogen van haar blindengeleidehond ontstoken zijn.”

We zijn heel erg blij met de hulp van deze noeste werker, Heleen.