Wie lang graaft heeft een flinke kuil

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Wie lang graaft heeft een flinke kuil

29 mei 2012 Bouwen 0

Na de kickoff van de bouw op 16 mei hebben we niet stilgezeten. Integendeel. En dat terwijl het weer net omsloeg naar zeer zomers. Het was zweten en buffelen de afgelopen dagen, maar nu is hij er: de kuil.

We waren al een tijdje op zoek naar iemand die kon helpen met een graafmachine, tot Sam van Grunsven uit Ravenstein, 17 jaar, een weekje stage kwam lopen. Binnen no time had hij zijn buurmannen overgehaald om een dagje te komen graven met hun graafmachine. Buurman en buurman maakten de reis met behulp van Peter Loeffen naar Nijmegen en groeven een gemiddeld 50 cm diepe kuil af over een oppervlak van 14 bij 14 meter, de contouren van Huis van Overvloed.

Een dag later gingen we de leidingen die we ontdekten bij het graven verder blootleggen, om ze straks weer te gebruiken voor het huis. We kregen hulp van twee Syrische asielzoekers, die dolblij waren dat ze mee mochten werken zonder te hoeven solliciteren als vrijwilliger of over hun status te hoeven praten. Wat een harde werkers en fijn gezelschap!

Deze kuil is de basis voor een stevige, egale bodem. Op een toren van Pisa in Lent zit immers niemand te wachten. Nu de grond egaal is, zijn we klaar voor het storten van puin: de stevige onderlaag. Dit komt over enkele weken vrij bij een ander bouwproject…