Grasplantatie en Janise Ebbertz

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Grasplantatie en Janise Ebbertz

10 juni 2013 Bouwen Handjes van de week 0

Het is weer een tijd geleden, dat Janise Ebbertz grasplaggen plaatste op de terp van het Huis van Overvloed. Door omstandigheden is zij nu pas het onderwerp van gesprek in de rubriek Handjes van de Week. Want grasplantatie verdiend ook de nodige aandacht! Net als haar afstudeeropdracht, die op 20 juni aandacht krijgt.Janise Ebbertz en grasplantatie

Janise is studente aan de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Ze houdt van reizen en heeft haar handjes laten wapperen bij het Huis van Overvloed. Een waarlijk enthousiaste meid!

Wat is het wat je voor het Huis van Overvloed hebt gedaan?
Kleine klusjes (zand scheppen, isolatie materiaal in de muur stoppen, grasplantatie, pallets uit elkaar halen). Ik heb niet eerder aan een huis mee gebouwd en alles is voor mij redelijk nieuw, leerzaam en plezierig.

Waarom doe je mee met Huis van Overvloed?
Geweldig project! Het maakt grijpbaar dat het kan: een huis uit overvloed/sociale overwaarde bouwen. Dat die overwaarde er is en dat er zoiets tofs uit kan ontstaan.

Juul, die een idee had, en heel veel gemotiveerde mensen die vrolijk mee doen. En dan heeft het ook nog nut als het af is. Het kan! Wat denk je wat dan nog meer kan? Ik ben heel optimistisch en vind het heerlijk als mensen dromen waarmaken en dan ook nog een maatschappelijke invloed hebben, omdat het voor iedereen die ervan hoort begrijpbaar en inspirerend kan zijn.

Janise timmert aan het Huis van Overvloed

Toen ik voor het eerst in de Waarmakerij was, was ik heel enthousiast over het idee, het concept en de visie van de mensen. Ik dacht: “Ja, daar ben ik mee eens. Zo zie ik dat ook en dan alles zo perfect verwoord en innovatief” dat is natuurlijk een tof feeling. Ik vind het geniaal, dat er innovatieve en creatieve projecten opgestart worden en dan op een toffe manier uitgevoerd worden. Het is een bijzonder combinatie van sociaal ondernemerschap, plezier en zin/maatschappelijke meerwaarde. Verandering op een positieve manier uitnodigen in plaats van tegen iets zijn.

Bovendien is het nu mijn afstudeerproject, wat mij natuurlijk heel blij maakt. In het kader van het afstudeerproject doen wij in een projectgroep onderzoek naar de succesfactoren van het Huis van Overvloed (Hoe kan het, dat het is gelukt?) en kijken hoe het andere mensen kan inspireren. (Zie meer hierover onder aan dit blogartikel! MB)

Wat voor overvloed komen je tegen in je werk/studie en leven?
Tijd die senioren over hebben, lokalen, woonruimte als iemand gaat reizen/er een tijdje niet is, leuke activiteiten en hobby`s om te delen, voedsel en natuurlijk heel veel spullen (zoals oude mobieltjes, camera`s…) die op een ander plek in de wereld wel gebruikt zouden worden. Medicine on the move is een organisatie, die die spullen naar Ghana brengt.

Wat doe je er nu mee?
– Ik heb leuke bijbaantjes en vrijwilligerswerk waar ik vrije tijd deel.

Hierbij gaat het om reisbegeleiding voor mensen met verstandelijke beperkingen en teambuilding trainingen in een klimbos (High Ropes Course) en in Barretstown (Ierland) en op een skireis elk jaar. Ik begeleid kinderen en jongeren die ziek zijn, omdat ik het zo zinvol en plezierig vind.

–          Wat share economy betreft:

Ik doe mee aan couchsurfing, bied mensen in mijn omgeving activiteiten aan (toegang tot klimboom) en ik houd van hergebruiken en creatief bezig zijn(meubels, kledingruil).

Wat heb je nog nodig, wat zoek je? Misschien kan een lezer je wel helpen.
Daar denk ik nog over naar, weet ik even niet.

Het zou tof zijn als wij huizen van overvloed op plekken zouden bouwen waar geen overvloed is. Met de overvloed die hier is. En dan denk ik vooral aan voedsel en water… de rechtvaardige verdeling van alles is natuurlijk een complex thema.

Studenten doen onderzoek naar HVO

VLNR: Docent Paul, Janise, Helena, Philipp en Marjolein.

Kom ook naar de presentatie van de afstudeergroep van Janise!
De afstudeergroep van Janise bestaat verder uit Philipp Conrad, Helena Dornieden en Marjolein Siebelink. Zij zijn studenten aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). In het kader van hun opleiding Culturele en Maatschappelijke vorming doen de studenten een onderzoek voor het Huis van Overvloed.  Zij hebben een enquête opgesteld die hen meer informatie moet geven over de mensen die meehelpen, een inspiratieboek geschreven én een film gemaakt.

De première van de film die de studenten gemaakt hebben van het Huis van Overvloed is op 20 juni 2013 van 17.30 uur tot 20.00 uur in het Huis van Overvloed aan de Bemmelsedijk.

Er is die avond ook een borrel. Neem zelf drank en hapjes mee! Geef via de kalender van het Huis van Overvloed in de waardeverbinder door of je er bij bent of niet.