Bram van Ojik laat zich inspireren tijdens pitchpodium bij Huis van Overvloed

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Bram van Ojik laat zich inspireren tijdens pitchpodium bij Huis van Overvloed

24 mei 2013 Anders 0

Ontspannen gesprek met Bram van OjikPrecies op tijd, dacht ik. Maar nee, de delegatie van GroenLinks staat al op het dak van het Huis van Overvloed. “Ik was wat vroeger, want ik moet onverwacht ook eerder weg dan ik had gedacht”, zegt Bram van Ojik, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer.

Bram van Ojik wilde met eigen ogen zien, waar iedereen het over had in de wandelgangen van Den Haag. Op het moment dat we ons naar beneden verplaatst hebben en de lokale initiatieven de kans krijgen zichzelf voor te stellen aan Bram van Ojik gaan de bouwwerkzaamheden gewoon door. Op een zeker moment manoeuvreert een graafmachine zich over het bouwterrein langs geparkeerde auto’s, fietsen en de bouwcontainer. Het ziet er spectaculair uit.

De weergoden werken gelukkig wel mee. Na een week regen is er eindelijk zon en het warmt behoorlijk op op het terras voor het huis. Het Huis van Overvloed wil andere initiatieven een plek bieden om te groeien en biedt daar onder andere graag een podium voor aan. Degenen die willen pitchen, verheffen hun stem om boven het lawaai uit te kunnen komen.

Pitchen
Het Bakkerscafé Brood op de Plank heeft de lunch verzorgd en Eva Walraven mag het spits afbijten met het pitchen. Petra Smolders en Dorien te Pas van Gave Dingen Doen leggen uit wat voor gave dingen ze doen, Ruud Jansen van het Repaircafé en Karla Mulder van Eetbaar Nijmegen boeien de aandacht mateloos en Sanne Roemen van Jimmy’s NL mag ook nog vertellen over de plek die zij jongeren biedt “voor alles wat ze willen weten of doen”.

Rol van de overheid
Juul Martin en Ralf van Tongeren vertellen hoe het allemaal zo gekomen is, dat ze het Huis van Overvloed van spullen die over zijn, zijn gaan bouwen.

“Wat is de rol van de gemeente en de overheid hierin geweest”, vraagt van Ojik. Juul legt uit, dat de gemeente geholpen heeft bij het verkrijgen van de bouwvergunning en de zoektocht naar een lap grond die over is. Ook met andere regelgeving heeft de overheid veel kunnen betekenen.

Discussie
Van Ojik knikt begrijpend. “Ja. Want er zijn heel veel soortgelijke initiatieven zoals deze. Wat vinden jullie: moet de overheid zich daarmee bemoeien of juist afstand nemen en de vrije hand geven of alleen hulp bieden, zodra dat nodig is?” Het is een boeiende discussie daar boven op het dak met uitzicht op de wegwerkzaamheden rond de A325 die gewoon door blijven gaan. Flarden van het gesprek gaan af en toe verloren in het geraas van de voertuigen en machines rondom het huis.

GroenLinks
GroenLinks Nijmegen heeft Louis de Mast, Noël Vergunst en Jos Reinhoudt afgevaardigd. Jeanine Brummel is er namens het afdelingsbestuur. Zij blijven dan ook nog even. Maar Bram van Ojik moet na de pitches echt weg om zijn trein te halen voor zijn volgende afspraak in Utrecht. Hij belooft snel terug te komen, zodat hij meer tijd kan besteden aan de diverse initiatieven en de vraag wat de overheid voor ze kan betekenen.