De constructie blijkt sterk en veilig

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

De constructie blijkt sterk en veilig

8 mei 2012 Bouwen 0

René van Brandenburg van Bartels Ingenieursbureau heeft gezorgd voor een verantwoording voor de constructie van het Huis van Overvloed, die is ingediend bij de gemeente voor de bouwaanvraag.

Zie ook de bijlage met daarin de pdf voor het constructief ontwerp!

Wat heb je gedaan voor het Huis van Overvloed?

“Samen met Ralf van Tongeren, de architect, hebben we de constructieve opzet onderzocht en bepaald. Het totale constructief ontwerp heb ik verantwoord in de rapportage die ook onderdeel uitmaakt van de aanvraag WABO (bouwaanvraag).” Hierin staan bijvoorbeeld de wijze waarop het Huis van Overvloed gefundeerd wordt, de stabiliteit van het gebouw en de onderdelen, de opzet van de wanden en het dak.

Proefwanden

“De basis van mijn vak, de 3 S-en, zijn in orde (Sterkte, Stijfheid en Stabiliteit)”, zo verzekert René ons. “Samen met anderen (waaronder Ralf en Juul Martin) heb ik de eerste proefwanden gemaakt in de Waarmakerij om zo een goede opzet te maken en de wanden (gemaakt van verticaal gestapelde pallets) te realiseren. Ik ben ook tijdens de uitvoering incidenteel aanwezig. Met name is het belangrijk dat de constructieve veiligheid gewaarborgd blijft en iedereen de essentie gaat snappen van de constructie, zodat iedere medewerker de juiste keuze kan maken in zijn of haar bijdrage.”

Waarom doe je mee met het Huis van Overvloed?

“Ik ben gevraagd door Ralf om mee te denken in de ontwerpfase. Ik ken Ralf uit het werkveld waarbij hij de rol van architect heeft en ik die van constructeur. Ik ben direct op zijn verzoek ingegaan omdat ik het een fantastisch initiatief vind om met overwaarde en onbaatzuchtige inzet iets goed te maken. Met name het idee van de 7di [7 days of inspiration (red.)] heeft indruk op me gemaakt. Ik vind het daarom fijn als klein radertje in het geheel deel uit te maken van een enthousiast team, hoewel mijn betrokkenheid op de achtergrond speelt.”

Wat voor overvloed kom je tegen in je werk en in je leven?

“Nu het crisis is in de bouw wordt het erg helder in welke overvloed we hebben gewerkt. Er kon van alles: auto’s, nieuw kantoor, inrichting, uitjes, et cetera. Nu zie je echt dat dat bijzaak/overvloed is en het veel belangrijker is om het leuk te hebben en elkaar te kunnen vertrouwen. Het recht op overvloed wordt nu flink gedempt, mijzelf niet uitgezonderd. Thuis kom ik om in een overvloed aan luiers van mijn dochtertje van 5 maanden!”

Wat doe je er nu mee?

“Ik sla de bijzaken over en draag zorg voor een goede basis, waarbij mijn collega’s en de mensen waarmee ik samenwerk het leuk hebben en elkaar altijd kunnen vertrouwen en op en met elkaar kunnen bouwen.

Wat heb jij nog nodig, wat zoek jij? Misschien kan een lezer van onze website je wel helpen.

“In relatie tot het Huis van Overvloed heb ik niets nodig. Namens het HvO hoop ik op nog meer enthousiastelingen die hun (kiezel)steentje bij willen dragen!”