Het project

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Wij bouwen met spullen die over zijn en met mensen die willen helpen een Huis van Overvloed. Een geheel nieuw pand dat dient als coworkplek in Nijmegen voor sociaal/duurzaam/ondernemende mensen en initiatieven.

Overvloed waardevol maken

We hebben allemaal best veel spullen, ideeën en toegang tot hulp. Meer dan we zelf nodig hebben en vaak meer dan we gebruiken. Dit noemen we sociale overwaarde. Met het Huis van Overvloed verbinden we al deze spullen, ideeën en vormen van hulp. We bouwen er in Nijmegen letterlijk een huis van. Dit huis wordt een werk- en ontmoetingsplek voor iedereen die werkt aan duurzaamheid of sociale innovatie, of dat nu bedrijven, overheden, studenten of andere mensen zijn die willen bijdragen.

We creëren zonder geld te gebruiken een plek die anderen kan inspireren om zelf iets waar te maken wat misschien van tevoren niet lijkt te kunnen. We willen een sneeuwbaleffect van waardevolle projecten op gang brengen. We willen mensen laten zien dat geld niet per se nodig is om een plan te laten lukken. We delen alles wat we leren via dit blog.

Het project wordt gerealiseerd zonder formele organisatie. Wij bestaan niet eens. Met co-creatie, netwerkdynamieken en iedereen die een beetje wil helpen realiseren we het HvO.

Huis van Overvloed is een initiatief van 7 Days of Inspiration. Een landelijke groep mensen die sinds 2010 Nederland upgrade met sociale overwaarde.

Doe je mee? Meld je aan!

Internationaal karakter

Gemeente Nijmegen gaat Huis van Overvloed gebruiken om bezoekers uit het buitenland (zoals de VS en China) die komen kijken naar het monsterproject ‘dijkteruglegging van de waal’ te ontvangen en te informeren. Vanaf het dak van Huis van Overvloed zijn de werkzaamheden straks perfect te volgen. Op deze manier zal dit verhaal zich mondiaal verspreiden.

Wat zijn we aan het doen?

We bouwen van (lokaal) materiaal dat mensen over hebben en met datgene wat mensen willen bijdragen een zo duurzaam mogelijke plek. Deze ruimte van 120 m2 krijgt een sociaal duurzame functie: iedereen die maatschappelijke doelen nastreeft en met sociale overwaarde wil werken kan van deze plek gebruik maken om samen te werken. Zonder geld creëren we dus een situatie die blijvend nieuwe waarde gaat opleveren. Bouwplannen worden gedeeld, zodat iedereen dit zelf na kan maken. De bouw is gestart op 16 mei 2012.

Wat hebben we nog nodig?
We hebben al een boel spullen en hulp bijeen gesprokkeld en gekregen van mensen en bedrijven die wat over hadden. Zie op het verlanglijstje de laatste dingen die we nodig hebben. Aanmelden om mee te doen kan altijd.