Onontkoombaar: betalen voor de verzekering. Prima!

Het hele project Huis van Overvloed was en is nog steeds een groot experiment. Een experiment in bouwtechniek, een experiment in organiseren zonder formele organisatie en een onderzoek naar de overvloed in ons land en of die toereikend is om een huis te bouwen zonder geld.

De door Ralf van Tongeren ontwikkelde bouwmethode van pallets en stoeptegels blijkt constructief veilig en voldoet aan de normen. Samen werken zonder bedrijfsplan en hiërarchie blijkt ook te kunnen. Met hulp van stichting de Onderheid regelen we de formele zaken met andere partijen. Zelfs het laatste lijkt inderdaad mogelijk: we hebben bijna alle bouwmaterialen en zo veel hulp gehad dat we nu de start van de bouw aan het plannen zijn. 

Om de veiligheid van de mensen die straks meebouwen te garanderen leek een aansprakelijkheidsverzekering ons wel handig. Die hebben we nu geregeld en daar moeten we voor betalen. Samen met de verplicht bijbehorende zakelijke rekening kost dat een paar tientjes per maand. Straks, als het huis van overvloed er staat, zetten we een spaarpotje neer zodat bezoekers en gebruikers een beetje kunnen doneren. Tot die tijd hebben een aantal meebouwers van ons team zelf de knip getrokken. Als we ieder een paar euro per maand doneren dan zijn wij en iedereen die straks komt helpen verzekerd. Een fijn gevoel.

Het voelt ook nog steeds kloppend binnen dit project. Ook al was de doelstelling om het pand zonder geld te realiseren, wij vinden het nu absoluut niet mislukt. Het blijkt gewoon zo te moeten gaan. Prima.

Geef een reactie

Laatste nieuws

Wat blijft, is de herinnering

We kunnen het terrein van het Huis van Overvloed weer schoon en in oude staat teruggeven aan de natuur en de gemeente Nijmegen. Het Terras van Overvloed is gesloopt en het puin, dat voor de fundering voor het Huis van Overvloed gebruikt is, is weggehaald. Avontuur Ons avontuur, dat het Huis van Overvloed heette, is voorbij en afgerond. Alles wat nog opgeslagen stond op het terrein is afgevoerd. We leveren deze mooie plek aan het meertje achter de Bemmelse Dijk bij Lent op, zoals we het hebben aangetroffen. Voetstappen Zo zouden we met alles in de wereld moeten omgaan: "Leave your footprints, take only pictures." Onze voetstappen spoelen in dit geval bij de eerste overstroming wel weg, zodra het overloopgebied klaar is voor het project "Ruimte voor de Rivier". Maar de foto’s en onze ervaring blijven. Wat blijft, is de herinnering.   … [Lees verder...]