Warm hart van Lars van Ginhoven

“Ik heb een warm hart voor het Huis van Overvloed”, zegt Lars van Ginhoven van kringloopbedrijf 2Switch. En dat verklaart meteen zijn deelname en hulp aan het Huis.

Het kringloopbedrijf 2Switch bestaat uit 10 kringloopwinkels. “Onze prioriteit ligt in duurzaamheid en het ontwikkelen van mensen, zoveel mogelijk spullen een tweede kans geven en het benutten van de talenten van mensen”, stelt Lars van Ginhoven. “Er werken ongeveer 600 personen voor ons bedrijf, waarvan 500 vrijwillig of via re-integratietrajecten.”

Vervoer
Het bedrijf heeft meerdere vrachtwagens. Eén daarvan is al eens ingezet voor het vervoer van de zware balken die het Huis gekregen heeft van Lentmark1. Ook zamelt het bedrijf textiel in en sorteert het.

Isolatie
“Het textiel, dat niet naar de winkel kan omdat het te slecht van kwaliteit is, daar maken wij isolatiemateriaal van”, aldus Lars. Dat materiaal komt ook in het Huis van Overvloed als isolatiemateriaal. “Wij zouden dat materiaal ook graag zichtbaar willen maken achter plexiglas”, zegt Lars.

Samenwerking
Lars zegt vooral op zoek te zijn naar een nauwere samenwerking. Het Huis van Overvloed heeft veel overeenkomsten met kringloopwinkels wat betreft de focus op hergebruik en duurzaamheid.

Daarnaast broedt Lars op een Kringloopwinkel 2.0 concept en benadert hij hiervoor verschillende organisaties voor eventuele samenwerking.
Persoonlijk heeft Lars iets met ‘koopdelen’: “Ik heb bijvoorbeeld een boot, die ik zoveel mogelijk wil laten varen onder het concept van het zeiljacht de Poolster dat ik verhuur op basis van een maandelijks abonnement.”

Recreatiebedrijf
Het enthousiasme van Lars kent geen grenzen. Hij vertelt over de zorg- en recreatieboerderij die hij samen met zijn vrouw en familie runt. Daar kunnen ouders met kinderen die weinig te besteden hebben en die bijna nooit op vakantie gaan kosteloos gebruik van maken als er niet geboekt is. “Het enige wat ze ervoor terug moeten doen, is een verslagje schrijven over hun vakantie bij ons bedrijf.”

Wat zoekt Lars nog meer?
“Ik zoek verbinding met anderen, zoals het Huis van Overvloed, om onze talenten uit te wisselen”, zegt Lars. Hij verwacht verder dat er mensen zijn, die ook willen meedenken over de ontwikkeling van de kringloopwinkels van 2Switch. “Bovendien ben ik ook nog op zoek naar vrijwilligers voor onze winkels.”

Laatste nieuws

Wat blijft, is de herinnering

We kunnen het terrein van het Huis van Overvloed weer schoon en in oude staat teruggeven aan de natuur en de gemeente Nijmegen. Het Terras van Overvloed is gesloopt en het puin, dat voor de fundering voor het Huis van Overvloed gebruikt is, is weggehaald. Avontuur Ons avontuur, dat het Huis van Overvloed heette, is voorbij en afgerond. Alles wat nog opgeslagen stond op het terrein is afgevoerd. We leveren deze mooie plek aan het meertje achter de Bemmelse Dijk bij Lent op, zoals we het hebben aangetroffen. Voetstappen Zo zouden we met alles in de wereld moeten omgaan: "Leave your footprints, take only pictures." Onze voetstappen spoelen in dit geval bij de eerste overstroming wel weg, zodra het overloopgebied klaar is voor het project "Ruimte voor de Rivier". Maar de foto’s en onze ervaring blijven. Wat blijft, is de herinnering.   … [Lees verder...]