Huis van Overvloed steunt KeepItCleanDay

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Huis van Overvloed steunt KeepItCleanDay

19 september 2012 Bouwen 1

KeepItCleanDay 21 september 2012Wij van het Huis van Overvloed dragen de KeepItCleanDay een warm hart toe. Wij roepen dan ook iedereen die tijd vrij kan maken op om mee te helpen met dit initiatief. Steek vrijdag 21 september je handen uit de mouwen en maak Nederland een beetje schoner!

Op vrijdag 21 september maken we Nederland met z’n allen een beetje schoner, opgeruimder en groener. Want op vrijdag 21 september is het nationale KeepItCleanDay!

Wat is KeepItCleanDay?

KeepItCleanDay is onderdeel van de mondiale WorldCleanUp die tussen 24 maart en 25 september over de aarde waait. Opruim acties die maar één dag duren, en waar aan zoveel mogelijk mensen deelnemen. 94 landen doen al mee, en Nederland mag daar natuurlijk niet aan ontbreken.

Estland

In 2008 begon Estland met deze CleanUp in één dag. Een aantal burgers was teleurgesteld over al het zwerfafval dat illegaal gedumpt werd in de natuurgebieden. De overheid en gemeente deden weinig, dus gingen ze als burgers aan de slag. Dit werd een groot succes. En iets waar de overheid anders drie jaar over gedaan had en miljoenen euro’s aan had moeten uitgeven, was nu opgelost in één dag met ruim 50.000 vrijwilligers.

De actie werd al snel overgenomen door andere landen. Slovenië, Portugal, Roemenië, Letland en Litouwen. Zelfs India kwam organiseerde een CleanUp. Waarna iedereen dacht: “Als dit met een land kan, dan kan het ook met de wereld.” Zo ontstond het idee van de WorldCleanUp 2012.

Tijdens de wereldwijde CleanUpDay’s wordt er voornamelijk opgeruimd in grote natuurgebieden waar zich illegale dump plekken bevinden. Waar mensen ongestoord hun aanhang wagentje leeg kunnen kieperen, en waar niemand de baas is. Niet verwonderlijk dus, dat CleanUpDay’s het beste werken in landen met andere organisaties dan de onze.

In Nederland, en andere westerse landen vindt grotendeels een andere soort zwerfafval problematiek plaats: Die van het ‘kleine zwerfafval’. Blikjes in de bosjes, plastic zakjes op de stoep en sigarettenpeuken bij de bushalte.

Nationale KeepItCleanDay

Dus bedachten we een Hollands plan om op te ruimen! Een werkwijze die bij ons en onze bodem past. Op 21 september 2012 vieren we nationale KeepItCleanDay, waarbij we zoveel mogelijk Nederlanders oproepen om het zwerfafval in hun directe omgeving op te ruimen. Dat kan een uurtje zijn of een hele middag, zolang er maar collectief opgeruimd wordt! Bij bedrijven, organisaties, op scholen en in gemeenten. Schoon moet het worden, en samen gaan we het waarmaken.

Maar de overheid regelt dat opruimen toch?

Daar betalen wij toch belasting voor? Ja, dat klopt! 250.000.000,- euro wordt er jaarlijks uitgegeven om alles dat wij naast de prullenbak gooien, op de juiste plek te leggen. Namelijk de vuilnisbelt. Dan hebben we de kosten die Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten maken nog niet eens meegerekend. Al dat geld gooien wij weg. En dat is helemaal niet nodig! We kunnen het ook zelf even op de juiste plek leggen! Met zestien miljoen mensen moet dat geen enkel probleem zijn. Allemaal een beetje!

Het is gelukt om de handen in één te slaan samen met onze buurlanden! Ook Duitsland ruimt op 21 september haar land van zwerfafval op. België en Frankrijk doen dat op zaterdag de 22ste September. Wij zouden het geweldig vinden als we met deze grootse actie na dat weekend in september gezamenlijk naar een Schoon & Opgeruimd West Europa kijken!

Doe mee en meld je aan!

meer info: www.keepitcleanday.nl

contact: info@keepitcleanday.nl

 

 

Één antwoord

 1. Marisha schreef:

  En als lid van het KICD Nijmegen Team verwijs ik dan ook graag nog even naar onze FB groep: //www.facebook.com/groups/184097055052571/, in het bijzonder naar de opruimactie die we zelf in petto hebben: //www.facebook.com/events/444044372313075/

  Wij zorgen voor de benodigde opruimmaterialen [óók als je elders actie wilt ondernemen!], én voor een bescheiden maar leuke afsluiting op Gastenschip de Orca – voor ALLE 21-september actievoerders!

  Dus heb je nog iets nodig (grijpers, hesjes, handschoenen, afvalzakken), bel me dan: 06 28478946.

  Wil je met ons team meelopen, wel fijn als je je dan even aanmeldt via de FB pagina, of kicdnijmegen@gmail.com!

  Voer je elders actie, laat dat ons dan ook even weten (ook je contactgegevens), dan plaatsen we dat op onze website //keepitcleandaynijmegen.wordpress.com/ – en kan je evt nog meer aanhang werven!

  Tot morgen, op de Grote Markt en/of Gastenschip de Orca?
  Met opgeruimde groet!
  Marisha (mede-oprichtster/coördinator KICD Nijmegen)

Reacties zijn gesloten.