Eigenlijk zijn wij jongetjes die hutten bouwen

We bouwen een duurzaam huis met spullen die over zijn

Eigenlijk zijn wij jongetjes die hutten bouwen

26 juni 2011 Handjes van de week 0

Een team van negen man sterk zet zaterdag 25 juni de eerste stappen voor de bouw van het Huis van Overvloed. In de Waarmakerij experimenteren ze om met pallets een proefwand in elkaar te zetten.

©Hans Devries

Onder leiding van architect Ralf van Tongeren werken Juul, Johan, René, Hugo, Jeroen, Jan Willem, Marcel en Ronald zich in het zweet om een constructief wandelement in elkaar te zetten, dat bestaat uit pallets. De cirkelzaag jengelt om sommige pallets door midden te zagen. De ruimte ruikt naar hout en zaagsel. Ondertussen overleggen een paar mannen over de manier waarop ze het wandelement in elkaar zouden kunnen zetten.

Er zijn twee manieren:

1.       De panelen overlappen elkaar.

2.       De panelen worden “koud” aan elkaar bevestigd, recht op elkaar zonder overlap.

Ze besluiten beide manieren uit te proberen. Over en weer discussiëren ze over het verspringen van de pallets, dragende lijnen, verbindingslatten, materiaalgebruik en het aan elkaar schroeven van de elementen.

Begrijpelijk

“Het moet wel gemakkelijk te begrijpen zijn voor iedereen die mee helpt, want niet iedereen snapt meteen wat je bedoelt als je het hebt over bijvoorbeeld het “halfsteens” aan elkaar bevestigen”, spreekt Ralf zijn zorg uit. Want op het moment der waarheid, als er daadwerkelijk gebouwd gaat worden op de plek waar het Huis van Overvloed moet komen te staan, helpen er waarschijnlijk veel mensen mee die nog nooit gebouwd hebben laat staan dat zij bekend zijn met het jargon uit de bouwwereld.

Verschillend kaliber

Deze groep mannen in de Waarmakerij bestaat al uit mensen van verschillend kaliber. Ralf en Jeroen zijn weliswaar architect, René is constructeur en Hugo heeft een duurzaam bouwbedrijf, maar Ronald bijvoorbeeld is ecoloog en Marcel pianostemmer.

Boomhutten

Het overleg gaat verder in jargon over het op elkaar aansluiten van de hoekelementen, de overgangselementen, de passtukken, de speling tussen de onderdelen en de bevestiging van het geheel. “We zijn eigenlijk jongetjes die boomhutten bouwen”, zegt Juul. “Ja, het gaat het hier om hutten bouwen voor gevorderden”, aldus Ralf. “Hutten bouwen XL”, grapt Jan Willem. “We testen en verbeteren al improviserend de oplossingen die we bedacht hebben”, legt Ralf uit. De elementen die ze in elkaar zetten in de Waarmakerij zijn in feite prefab elementen die de bouwers straks snel aan elkaar kunnen bevestigen.

©Hans Devries

Bouwerslatijn

Juul twittert ondertussen: “Bouwerslatijn op #hvostart: schoor, halfsteens, neggen, dampopen, klitopklit, zelftappende deeldraadschroef en koffie.” En binnen no-time staat er een constructief wandelement klaar in de Waarmakerij. Ook Juul mag af en toe een schroefje indraaien. “Je bent net een wethouder die ook even mag schroeven”, grapt één van de mannen. Juul trekt zich daar niets van aan en schroeft lustig verder op aanwijzing van Ralf en René.

Fotograaf

Iedereen draagt zijn steentje bij. Fotograaf Hans Devries maakt foto’s van de mannen in actie en legt zo het hele proces vast.

Fundering

Als er twee voorbeelden van verschillende constructies opgesteld staan, bespreken Ralf en René hoe zij de fundering zouden kunnen leggen. De fundering bestaat uit drie lagen stoeptegels, die om en om op elkaar komen te liggen. In halfsteensverband, zoals dat in vaktermen heet. De palletwanden komen op die fundering te staan en worden bekleed met landbouwplastic met daartussen isolatie.

Methodisch

Tegelijkertijd overleggen ze hoe de ramen en de deuropeningen te realiseren. Ze bespreken de maatvoering en praktische oplossingen voor bijvoorbeeld kieren en onregelmatigheden in het materiaal. Al met al is er een begin gemaakt voor een methodische manier van duurzaam bouwen. En nu maar wachten tot het zover is…