Heet water voor Huis van Overvloed!

We bezoeken vier man sterk het bedrijf voor zonneboilers Solesta aan de Groenewoudseweg in Nijmegen om in gesprek te gaan met commercieel manager Maickel van Haren.

Het kantoor van het bedrijf zit in een bedrijfsverzamelgebouw. Prominent opgesteld staan er enkele zonnecollectoren op de werkvloer. Eentje lijkt op een zonnepaneel. Een ander bestaat uit vacuümbuizen, die de warmte van het zonlicht opvangen en waar tapwater langs stroomt en verwarmd wordt via de buizen.

Maickel van Haren biedt ons het volledige zonneboilersysteem aan met het boilervat en pomp daarbij inbegrepen!

Solar

Hij is erg enthousiast over het solar systeem. De technische termen vliegen ons om de oren. Mijn pen houdt het nauwelijks bij. Gelukkig weten sommigen onder ons meer dan ik en kunnen zij de juiste vragen stellen.

Boilervat

Het belangrijkste wat Maickel ons wil laten zien is het boilervat met geïntegreerde pomp. Helaas is dat net niet voorhanden. “Het boilervat ligt in mijn achterbak ingesnoerd in een rugzak, zodat ik hem gemakkelijk kan meenemen naar klanten”, zegt hij teleurgesteld. Snel haalt hij de brochure te voorschijn, waarin het systeem met boilervat te zien is.

Zonnecollectoren
De zonnecollectoren zorgen voor de verwarming van het water door de zon. Het systeem van dit bedrijf is compact en ook zonder subsidie rendabel, zo beweren de folder én Maickel. “De warmte die de Solesta zonneboiler levert kost u veel minder dan opwarming van tapwater via gas, olie of elektriciteit”, aldus de foldertekst. “Het is een terugloopsysteem”, legt Maickel uit. En hij wijst welk traject het water van boven naar beneden en weer terug naar boven aflegt. “Het water gaat hierboven erin en gaat hierboven ook weer uit. Het wordt rondgepompt.” Het tapwater gaat net als bij een doorstroomketel door een warmtewisselaar. Voor die terugloop methode en een koperen warmtewisselaar  is gekozen, omdat dit de kans op legionella en storingen beperkt. De zonneboiler is bovendien goed te combineren met de zonnepanelen, die wij al eerder van een bedrijf uit Venlo gekregen hebben.

Tapwater
Tijdens ons anderhalf uur durende gesprek kaarten we enkele problemen aan. Zo gebruiken de zonnecollectoren tapwater. En daarvan zijn wij niet zeker of dat voor ons voorhanden zal zijn in het te bouwen Huis van Overvloed. En het filteren van regenwater levert slechts “grijs water” op, dat alleen gebruikt mag worden om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. “Daar mag je je handen niet mee wassen”, weet Ralf van Tongeren, onze architect. Een ander probleem is het omzetten van de opgewekte zonne-energie in het juiste voltage. “Daar heb je een omvormer voor nodig”, knikt Maickel. “En die zijn duur.”

Woonboot
“Wanneer er geen zon schijnt is er ook stroom nodig. Daarvoor zijn accu’s een optie”, aldus Maickel van Haren. Ook geen goedkope oplossing, maar als optie zijn er ook oude accu’s van de autosloop te gebruiken. “Voor de accu’s heb je ook een omvormer nodig. Maar dan heb je wel stroom als er geen zon schijnt”, merkt Maickel bovendien op. Talloze voorbeelden gaan over tafel met mogelijke oplossingen. Maickel noemt een woonboot in Amsterdam, waar duurzame oplossingen zijn gevonden voor soortgelijke problemen als de onze.

Meedenken
Wij hebben wel al eerder informatie uitgewisseld met een watertoren in Utrecht, maar van de boot hadden we nog niet gehoord. Het is mooi om te zien hoe onze vrijgevige donateur ook nog hard met ons meedenkt over mogelijke oplossingen. Hij haalt zijn smartphone tevoorschijn om van alles op te zoeken en van het ene idee rollen we in het andere.

Advies is welkom!
Met een voldaan gevoel nemen wij afscheid van Maickel. Het was een vruchtbare anderhalf uur, dat wij met hem doorgebracht hebben! En die oplossingen? Die gaan er komen. Daar gaan we met zijn allen voor aan de slag. Mocht er iemand zijn met speciale expertise op dit vlak die dit leest, neem dan gerust contact met ons op. Alle advies is welkom!

Laatste nieuws

Wat blijft, is de herinnering

We kunnen het terrein van het Huis van Overvloed weer schoon en in oude staat teruggeven aan de natuur en de gemeente Nijmegen. Het Terras van Overvloed is gesloopt en het puin, dat voor de fundering voor het Huis van Overvloed gebruikt is, is weggehaald. Avontuur Ons avontuur, dat het Huis van Overvloed heette, is voorbij en afgerond. Alles wat nog opgeslagen stond op het terrein is afgevoerd. We leveren deze mooie plek aan het meertje achter de Bemmelse Dijk bij Lent op, zoals we het hebben aangetroffen. Voetstappen Zo zouden we met alles in de wereld moeten omgaan: "Leave your footprints, take only pictures." Onze voetstappen spoelen in dit geval bij de eerste overstroming wel weg, zodra het overloopgebied klaar is voor het project "Ruimte voor de Rivier". Maar de foto’s en onze ervaring blijven. Wat blijft, is de herinnering.   … [Lees verder...]