Handjes van de week: Gerard

Onze handjes van de week Gerard de chauffeurHalf 12 ’s ochtends kom ik aan op het bouwterrein van het Huis van Overvloed. Een grote vrachtwagen met 500 pallets verspert de oprit.

Juul, Gerrit en Gerard, de chauffeur, gooien de pallets van de oplegger en laden ze op een grote kar. Aan de andere kant van het hek, op het bouwterrein, stapelen ze de pallets op. Gelukkig versterken ’s middags de hulptroepen (Modest, Ralf en Ronald) de ploeg. Dan gaat het aanzienlijk sneller. De pallets komen van het bedrijf T&A paletten uit Emmerich. Gerard van transportbedrijf Leusink BV is de chauffeur. Om vier uur ’s middags moet hij weer in Venlo staan met zijn truck.

Handjes van de Week

Eigenlijk hoeft Gerard niet mee te helpen, maar toch doet hij dat. Dat maakt hem een goede kandidaat voor onze rubriek Handjes van de Week. “Knap, dat jullie hier het Huis van Overvloed gaan bouwen”, spreekt Gerard zijn waardering uit. “Als de pallets niet door de shredder gaan, gaan ze naar de kinderbouwdorpen op de Goffert en in de speeltuinen hier in Nijmegen en omgeving”, vertelt Gerard. “Maar ook dit hout is ondertussen kostbaar. Er zijn steeds meer mensen die houtsnippers gebruiken voor de open haard.”

Overvloed

Op de vraag of hij ook overvloed kent in zijn leven, moet hij lachen. “Meestal als ik iets wegdoe, wil niemand het hebben. Soms breng ik wat naar stichting Aktief, een kringloopbedrijf. De spulletjes worden ook daar steeds duurder, omdat de subsidie is weggevallen.” Voor Gerard is het een hard gelag, dat de tijden veranderd zijn. Vooral omdat hij nu langer moet doorwerken, nu de pensioenleeftijd verhoogd is. “Ik werk al 35 jaar bij Leusink. Nog 8 jaar en dan zit het erop.”

Laatste nieuws

Wat blijft, is de herinnering

We kunnen het terrein van het Huis van Overvloed weer schoon en in oude staat teruggeven aan de natuur en de gemeente Nijmegen. Het Terras van Overvloed is gesloopt en het puin, dat voor de fundering voor het Huis van Overvloed gebruikt is, is weggehaald. Avontuur Ons avontuur, dat het Huis van Overvloed heette, is voorbij en afgerond. Alles wat nog opgeslagen stond op het terrein is afgevoerd. We leveren deze mooie plek aan het meertje achter de Bemmelse Dijk bij Lent op, zoals we het hebben aangetroffen. Voetstappen Zo zouden we met alles in de wereld moeten omgaan: "Leave your footprints, take only pictures." Onze voetstappen spoelen in dit geval bij de eerste overstroming wel weg, zodra het overloopgebied klaar is voor het project "Ruimte voor de Rivier". Maar de foto’s en onze ervaring blijven. Wat blijft, is de herinnering.   … [Lees verder...]