Handjes van de Week Geert van Nispen

Geert van Nispen

Geert van NispenZijn slogan luidt: “(Ver-)bouwen moet een beleving, een feest zijn!” En voor ons is het extra feestelijk, sinds Geert van Nispen zich heeft aangesloten bij ons bouwteam. Al was het maar, dat Juul hem op elk moment kan bellen voor advies op bouwkundig gebied.

Juul en Geert zijn druk bezig met timmeren aan het plafond bovenop de steiger, die het Huis van Overvloed via de broer van Modest in bruikleen gekregen heeft. De bouw gaat met sprongen vooruit. In korte tijd zijn de vloer, de wanden en de elektra aangelegd. Nu is het moment daar het plafond af te werken met gipsplaten.

Wat is het wat je voor het Huis van Overvloed gaat betekenen?
Als bouwkundig adviseur is Geert een aanwinst voor het Huis van Overvloed. “Ik denk en werk fysiek mee.” Voor de klanten van zijn bedrijf zorgt hij voor de calculaties, van kostenramingen tot en met inschrijfbegrotingen. Verder draagt hij zorg voor het bouwmanagement. Hij legt uit: “De trajecten van A tot Z.” En geeft hij onafhankelijk bouwadvies.

Hij vindt het belangrijk er voor zijn klant te staan. “Een verbouwing of nieuwbouw moet een feestje zijn. Maar vaak betekent een dergelijk traject veel stress. Dat probeer ik te voorkomen. Ik wil terug naar die leuke belevenis.”

Waarom doe je mee met het Huis van Overvloed?
“Voor mij is dit een prachtig initiatief. Toen ik ervan hoorde, wilde ik het gewoon zien. Daarom ben ik meteen gaan kijken op de website en naar de planning. Ik ben daarna met mijn gereedschapskist naar de bouwplaats gekomen om mee te helpen.”

Hij vindt het belangrijk tijd vrij te maken voor het Huis van Overvloed. “Ik werk voor mezelf en ik vind het lekker om fysieke arbeid te verrichten, nieuwe mensen te ontmoeten.”

Hij heeft in de tussentijd de “harde kern” al ontmoet. “Modest en Juul zijn behoorlijk op elkaar ingespeeld. Ze werken hard en snel.” Deze handjes van de week heeft twee rechterhanden en wil graag meer mensen mobiliseren. “Tot nu toe is dat nog niet gelukt, maar ik denk als het weer wat beter wordt, dat er dan meer mensen geneigd zijn om mee te helpen.”

Wat voor overvloed komt Geert tegen in het werk en in zijn leven?
“Ik kom echt uit een wegwerpmaatschappij. In de bouw is het heel gewoon, dat we alles wat overblijft in containers afvoeren. Het is goedkoper om het weg te gooien, dan het op te ruimen, op te slaan voor later en te wachten of we het weer kunnen gebruiken.”

Wat doe je er nu mee?
“Ik ben mij er de laatste tijd bewuster van geworden, dat we de spullen beter niet kunnen weggooien, maar beter kunnen weggeven of hergebruiken. Dat komt, omdat ik de laatste tijd steeds vaker mensen ontmoet die daar bewuster mee omgaan. Misschien wel, omdat zij de financiële middelen missen, maar ook omdat zij erin geloven.”

Zelf vindt hij het belachelijk wat er allemaal weggegooid wordt. “Kijk maar naar restaurants, wat daar niet allemaal weggegooid wordt. Zonde!”

Bij het bouwen aan het Huis van Overvloed heeft hij dan ook een heel andere kijk op dingen gekregen. “Op bouwplaatsen is het heel gewoon, dat er, wanneer je iets nodig hebt, hele vrachtwagens aankomen met materiaal. Toen Juul mij hier vroeg de achtergevel af te timmeren, vroeg ik waar het materiaal lag. Hij wees naar een berg plankjes. Allemaal van verschillend formaat en verschillende diktes. Zo werkt dat hier: als het niet past, moet je het even aanpassen of er creatief mee omgaan.”

Hij glimlacht bij de herinnering. En hij zegt: “We werken hier dan ook met vrijwilligers, dat scheelt. Dan kan dat. Als je dat in de bouw doet, betaald, dan is dat veel te duur. Een bouwvakker kost ongeveer 35 euro per uur. Die laat je niet met niet passend materiaal werken.”

Wat heb je nog nodig, wat zoek jij? Misschien kan een lezer je wel helpen?
Deze vraag vindt Geert moeilijk. Hij fronst zijn wenkbrauwen en schudt zijn hoofd. “Nee, dat zou ik niet weten.” Och, misschien dat een lezer na het lezen van dit verhaal het wel weet?

2 Reacties op Handjes van de Week Geert van Nispen

Laatste nieuws

Wat blijft, is de herinnering

We kunnen het terrein van het Huis van Overvloed weer schoon en in oude staat teruggeven aan de natuur en de gemeente Nijmegen. Het Terras van Overvloed is gesloopt en het puin, dat voor de fundering voor het Huis van Overvloed gebruikt is, is weggehaald. Avontuur Ons avontuur, dat het Huis van Overvloed heette, is voorbij en afgerond. Alles wat nog opgeslagen stond op het terrein is afgevoerd. We leveren deze mooie plek aan het meertje achter de Bemmelse Dijk bij Lent op, zoals we het hebben aangetroffen. Voetstappen Zo zouden we met alles in de wereld moeten omgaan: "Leave your footprints, take only pictures." Onze voetstappen spoelen in dit geval bij de eerste overstroming wel weg, zodra het overloopgebied klaar is voor het project "Ruimte voor de Rivier". Maar de foto’s en onze ervaring blijven. Wat blijft, is de herinnering.   … [Lees verder...]