De Mercedes onder de dakbedekking voor het Huis van Overvloed

Fred Kieboom, projectmanager dak & gevel bij PDT Waterproofing, doneert in overleg met onze eigen dakbedekkingspecialist Eric Kersbergen de waterdichte laag EPDM voor het groene dak van het huis. “Dit materiaal noemt men ook wel eens de Mercedes onder de dakbedekking”, aldus Kieboom.

Hij stapt de Waarmakerij binnen en neemt ruim de tijd voor een korte rondleiding door het pand. Fred Kieboom is veel onderweg voor zijn bedrijf. Vandaag komt hij vanuit Gorinchem via Eindhoven naar Nijmegen: speciaal voor een gesprek met ons over EPDM.

Fred Kieboom

EPDM
Wikipedia: “EPDM is de afkorting van “Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer” en slaat op een groep van synthetische rubbers of elastomeren, verkregen door de polymerisatie van etheen (=ethyleen), propeen (=propyleen) en een dieen. Dit is een onverzadigde koolwaterstof met twee dubbele bindingen.”

Dakbedekking
EPDM maakt onderdeel uit van de dakbedekking, die onder het groene dak van het Huis van Overvloed komt te liggen. “Ik heb het met Eric Kersbergen over het Huis van Overvloed gehad. Ik begreep, dat het uit gebruikt materiaal gebouwd gaat worden. Maar ik heb Eric uitgelegd, dat het niet handig is gebruikt materiaal voor een waterdichte laag op een plat dak neer te leggen”, zo stelt Fred Kieboom.

Hergebruik
Want dakleer bijvoorbeeld wordt met een brander op het dak aangebracht en is daarna niet meer opnieuw te gebruiken. Kunststof dakbedekking kan in principe wel opnieuw gebruikt worden. “Maar of het dak eenvoudig en blijven waterdicht wordt, nee, dat kan ik niet garanderen”, aldus Fred. “Daarom heb ik Eric gevraagd een concessie te doen binnen dit project en te kiezen voor een nieuw product.” Een product dat onlangs nog de Dubokeur van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) ontving.

Commercieel
Voor Fred Kieboom en zijn team zit er commercieel belang achter zijn steun van ons initiatief. “Maar de gedachtegang achter het Huis van Overvloed staat ons ook aan”, zegt hij. “Ieder jaar krijgen we wel een verzoek om bijvoorbeeld het clubhuis van de zoon van een klant van ons van dakbedekking te voorzien. Dan heeft het Huis van Overvloed toch een heel andere insteek. Dat is een initiatief, dat wij willen steunen.”

Milieu
De bouw van het Huis van Overvloed past in de lijn van het bedrijf. De dakenbranche wil zich steeds meer onderscheiden op het vlak van milieu. “Daarom kom je op de Nederlandse daken steeds meer de combinatie met bijvoorbeeld sedum of zonnecellen tegen. Sedumdaken zijn steeds meer gewild voor onder andere de vertraagde afwatering, waarbij het hemelwater in etappes naar het riool wordt geleid (het sedum vormt een buffer en ontlast op die manier het riool). Dat past bij ons bedrijf.” Het bedrijf levert puur en alleen materiaal aan. Een ander bedrijf gaat de verwerking en de technische ondersteuning doen.

Sociaal
Fred Kieboom vergelijkt ons initiatief met dat van het Ronald McDonald Huis in Utrecht, waarvoor zijn bedrijf ook de dakbedekking voor de bouw van het dak heeft verzorgd. “Dat zijn maatschappelijke projecten. Die vinden wij belangrijk. Bovendien is het tegenwoordig de praktijk, dat we elke dag vechten voor een stukje van de taart in deze moeilijke tijden. Dan zijn dit projecten en initiatieven die leuk zijn en waarin wij even ontspannen een bijdrage aan kunnen leveren. Dat kan niet iedere dag, natuurlijk. Maar opvallende initiatieven met een sociaal karakter steunen wij graag.”

2 Reacties op De Mercedes onder de dakbedekking voor het Huis van Overvloed

 • Jeroen Rongen JD Daktechniek schreef:

  Beste Fred

  Wij kennen elkaar ik heb het elastofol dak voor je gemaakt in dordrecht en ben je vorig jaar nog tegen gekomen in Venlo bij een werk voor de C.N.
  Ik heb een vraag aan je ,wij hebben een werk gemaakt (in de onderaanneming) met epdm folie van vanbeek wel nu we moesten deze mechanisch bevestigen op zich geen probleem maar ik moest de “stormbanen”met reisitrix doen en nu nogeveer 3 maanden later laat de Resitrix los van de folie en willen ze ons daar aansprakelijk voor stellen ik wil graag van jou weten of deze werkwijze wel is toe gestaan

  We hopen snel antwoord van je te krijgen.

  M.V.G.

  J. Rongen
  JD Daktechniek

  • Juul schreef:

   Beste J Rongen,

   dank voor je reactie. Fred maakt geen deel uit van Huis van Overvloed, je kunt hem het beste rechtstreeks benaderen met je vragen.

   Met vriendelijke groet,

   Juul

Geef een reactie

Laatste nieuws

Wat blijft, is de herinnering

We kunnen het terrein van het Huis van Overvloed weer schoon en in oude staat teruggeven aan de natuur en de gemeente Nijmegen. Het Terras van Overvloed is gesloopt en het puin, dat voor de fundering voor het Huis van Overvloed gebruikt is, is weggehaald. Avontuur Ons avontuur, dat het Huis van Overvloed heette, is voorbij en afgerond. Alles wat nog opgeslagen stond op het terrein is afgevoerd. We leveren deze mooie plek aan het meertje achter de Bemmelse Dijk bij Lent op, zoals we het hebben aangetroffen. Voetstappen Zo zouden we met alles in de wereld moeten omgaan: "Leave your footprints, take only pictures." Onze voetstappen spoelen in dit geval bij de eerste overstroming wel weg, zodra het overloopgebied klaar is voor het project "Ruimte voor de Rivier". Maar de foto’s en onze ervaring blijven. Wat blijft, is de herinnering.   … [Lees verder...]